Nedelja američke kulture i društva

Bruce Springsteen: The Last Man Standing

Bruce Springsteen: The Last Man Standing

Legendarni američki rok muzičar Brus Springstin u aprilu krenuo je na svoju dugoočekivanu evropsku turneju, što je inspirisalo veliki broj ljudi iz Srbije da ode na neki od njegovih koncerata održanih u Austriji, Belgiji, Danskoj, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Norveškoj, Šaniji ili Švedskoj. S obzirom na to se kroz Springstinovu muziku i karijeru mogu donekle pratiti i dešavanja u američkom društvu od sedamdesetih godina do danas, razgovor o njegovom životu i stvaralaštvu nezaobilazan je bio za Centar za američke studije.

Prof. dr Simona Čupić, koja je i sama bila na koncertu u Hamburgu, organizovala je razgovor sa još dvoje Springstinovih obožavatelja koji su bili na njegovim nastupima na različitim mestima u Evropi, Dejanom Cukićem, muzičarem i prevodiocem Spingstinove biografije, i Sanjom Gligorić, anglistkinjom. Tokom razgovora slušaoci su imali prilike da čuju ne samo njihove lične doživljaje sa Spingstinovih koncerata, već i značaj njegove muzike za svakog od učesnika tribine od detinjstva, kao i, naravno, pojedine zanimljivosti iz Springstinovog života. Diskutovalo se i o njegovim književnim talentima, pored muzičkih, i poetičnosti njegovih tekstova.

Prilikom diskusije, pojedini slušaoci tribine iz publike podelili su i svoja lična iskustva sa Spingstinovih koncerata, kako ovih iz 2023, tako i onih iz prethodnih godina i decenija. Za sam kraj, na predlog Dejana Cukića pušten je snimak Spingstinovog nastupa iz februara 2014. u Australiji, gde izvodi pesmu od grupe Bee Gees Stayin’ Alive, a link ka tome možete i pronaći u nastavku: https://www.youtube.com/watch?v=4n1GT-VjjVs&ab_channel=BruceSpringsteen.