Nedelja američke kulture i društva

„Problematični spomenici“: Should They Stay or Should They Go?

„Problematični spomenici“: Should They Stay or Should They Go?

Polemika oko rušenja spomenika u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je vrlo aktuelna i danas, pokrenuta je 2015. nakon masakra u crkvi u Čarlstonu, koji je rezultirao smrću devetoro Afroamerikanaca. Pitanje šta treba uraditi sa spomenicima Konfederaciji, ili pak pojedinim očevima osnivačima, kao i onima podignutim u čast Kristoferu Kolumbu, već neko vreme potresa i izaziva podele u američkoj javnosti. Duboka podeljenost američkog društva i još uvek nerešeno pitanje rasne jednakosti glavni su razlozi ovakvih diskusija i čestih intervencija na „problematičnim spomenicima“.

O „problematičnim spomenicima“, njihovom mestu u javnom prostoru u Americi, pitanju istorijskog revizionizma i cancel kulture, kao i mnogim drugim temama koje se pokreću odmotavanjem ovog klupka, pričale su prof. dr Simona Čupić sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta i saradnica Centra za američke studije, i dr Olga Manojlović Pintar, istoričarka i viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, a razgovor je moderirala prof. dr Radina Vučetić, upravnica Centra za američke studije.

Na samom kraju tribine, studenti, koji su činili većinu publike, pokušali su i sami da odgovore na kompleksno pitanje šta raditi sa „problematičnim spomenicima“ – da li ih treba srušiti, na neki način obeležiti/intervenisati na njima, ili ih pak ostaviti netaknute?