Nedelja američke kulture i društva

Stranger Things

Tokom leta 2022. godine izašla je četvrta i pretposlednja sezona Netfliksove hit serije Stranger Things. Kako je serija izazvala veliku pažnju gledalaca globalno, pa tako i u Srbiji, Centar za američke studije je organizovao tribinu posvećenu ovom fenomenu. S obzirom na to da je serija smeštena u period osamdesetih godina, poslednju deceniju hladnog rata, Reganovu eru u Americi, kada je došlo do ponovnog zaoštravanja odnosa između dve super sile, te da se ovakva politička klima ogleda i u seriji, Strager Things je bila baza za razgovor o globalnoj atmosferi tokom 1980-ih, amerikanizaciji, pa i sovjetsko-američkim odnosima. Pored toga, serija je ispunjena pop-kulturnim referencama iz pomenutog vremena, pre svega muzičkim i filmskim hitovima, dok je čitav zaplet serije baziran na geek kulturi, što je dalo prostora za analizu i dva kulturna pokreta u SAD tokom osamdesetih godina.

U razgovoru su učestvovali doc. dr Nemanja Radonjić sa Odeljenja za istoriju, Filozofskog fakulteta, i Deda Milorad, filmski kritičar, a moderirala je Katarina Beširević, doktorantkinja i saradnica Centra za američke studije.

Stranger things razgovor završen je u duhu serije i muzike popularne osamdesetih godina u Americi, te su studenti i ostali gosti imali prilike da čuju hitove poput: Psycho Killer (Talking Heads), White Rabbit (Jefferson Airplane), Master of Puppets (Metallica), naravno Running up the Hill (Kate Bush) i mnogih drugih.