Američka istorija u učionici – amerikanizacija Srbije u hladnom ratu

Američka istorija u učionici – amerikanizacija Srbije u hladnom ratu

Vebinar

U okviru projekta „Američka istorija u učionici: amerikanizacija Srbije u hladnom ratu“ rađenog sa Narodnom biliotekom Srbije, uz podršku Američke ambasade u Beogradu, Centar za američke studije je 25. oktobra organizovao vebinar na kojem je predstavljen istoimeni priručnik za nastavnike. Vebinaru su prisustvovali nastavnici istorije, srpskog i engleskog jezika, građanskog vaspitanja, geografije, filozofije, sociologije, prava i metodike nastave istorije iz gotovo čitavog regiona (iz Beograda, Bihaća, Bugojna, Jagodine, Loznice, Maribora, Novog Travnika, Sarajeva, Šapca, Šida, Tivta, Tuzle, Velike Plane, Višegrada, Zrenjanina i mnogih drugih gradova).

Vebinar je otvorio Fil Bikman, šef Odeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Američke ambasade u Beogradu, zajedno sa prof. dr Radinom Vučetić, upravnicom Centra za američke studije, i prof. dr Markom Šuicom sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta. Zatim je profesorka Vučetić održala predavanje „Koka-kola socializam: amerikanizacija Jugoslavije u hladnom ratu“, nakon čega su saradnice Centra i doktorantkinje Katarina Beširević, Emilija Cvetković i Sanja Lukić, prikazale ukratko sadržaj priručnika. Vebinar je zaključio prof. dr Marko Šuica predstavljajući načine na koje priručnik može biti primenjen u učionici.

Ovaj vebinar je bio jedan od prvih regionalnih događaja Centra za američke studije, koje će se svakako nastaviti i u budućnosti.

Seminar

Priručnik za nastavnike nastao u okviru projekta „Američka istorija u učionici: amerikanizacija Srbije u hladnom ratu“, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, a pod pokroviteljskom Američke ambasade u Beogradu, predstavljen je na seminaru za nastavnike 27. oktobra 2023. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Seminaru je prisustvovalo 25 nastavnika istorije iz osnovnih škola, gimnazija i srednjih stručnih škola, uz studente koji pohađaju kurs „Metodika nastave istorije“ i koji su na praksama u različitim beogradskim školama.

Nakon predstavljanja saradnika na projektu i sadržaja priručnika za nastavnike i upoznavanja sa nastavnicima, prof. dr Radina Vučetić održala je predavanje „Koka-kola socializam: amerikanizacija Jugoslavije u hladnom ratu“, dok je zatim, prof. dr Marko Šuica predstavio nastavnicima različite mogućnosti za primenu sadržaja priručnika u učionici. Uz pomoć doktorantkinja i saradnica Centra, Katarine Beširević, Emilije Cvetković i Sanje Lukić, prof. dr Marko Šuica vodio je radionicu za nastavnike na kojoj su se oni bolje upoznali sa materijalom i izvorima koji su korišćeni za izradu priručnika, ali i imali prilike da izlože svoje ideje za korišćenje ovakvog dodatnog nastavnog materijala na času.