Američka istorija u učionici_ američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)

Američka istorija u učionici_ američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)

Vebinar

U okviru projekta „Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)“, rađenog u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i UDI-Euroclio, a pod pokroviteljskom Američke ambasade u Beogradu, Centar za američke studije je 29. septembra 2022. godine organizovao vebinar za nastavnike širom Srbije na kojem im je predstavljen istoimeni priručnik za nastavu. Vebinar je bio namenjen nastavnicima osnovnih i srednjih škola, a pridružilo nam se preko 100 nastavnika istorije, engleskog i srpskog jezika, građanskog vaspitanja i mnogih drugih predmeta.

Vebinar je otvorila Holi Zardus, atašeica za kulturu Američke ambasade u Beogradu, uz prof. dr Radinu Vučetić, upravnicu Centra, i Aleksandra Todosijevića, predsednika UDI-Euroclio. Profesorka Vučetić je ovom prilikom i održala predavanje „Američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji“, zatim su doktorantkinje i saradnice Centra za američke studije Katarina Beširević, Emilija Cvetković i Andrijana Vlahovljak ukratko predstavile sadržaj priručnika, a vebinar je zaključio Aleksandar Todosijević razgovarajući sa nastavnicima o tome kako ovaj priručnik može da se premi u učionici.

Radionica

Centar za američke studije je 1. oktobra 2022. organizovao radionicu za nastavnike na Filozofskom fakultetu u Beogradu u okrviru projekta „Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)“, rađenog u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i UDI-Euroclio, a pod pokroviteljstvom Američke amabasade u Beogradu. Radionici je prisustvovalo 30 nastavnika istorije, građanskog vaspitanja i engleskog jezika, a kroz različite aktivnosti oni su imali prilike bolje da se upoznaju sa sadržajem priručnika za nastavu koji je nastao u okviru ovog projekta Centra za američke studije.

Kao uvod, predavanje „Američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji“ održaja je prof. dr Radina Vučetić prisutnim nastavnicima, zatim je Aleksandar Todosijević, predsednik UDI-Euroclio ukratko prikazao metodološki i didaktički deo priručnika, uz savete kako bi ovaj dodatni nastavni materijal mogao da se koristi u školama. Nakon toga su nastavnici učestvovali u dve radionice u kojima su im asistirale doktorantkinje i saradnice Centra, Katarina Beširević, Emilija Cvetković i Andrijana Vlahovljak, a rezultati radionica i ideje za upotrebu priručnika na času su bili veoma inspirativni i kreativni.