Vesti

Poziv za šestu radionicu „Nedelja američke kulture i društva“, Filozofski fakultet, 8–13. april 2024.

Poziv za šestu radionicu „Nedelja američke kulture i društva“, Filozofski fakultet, 8–13. april 2024.

Centar za američke studije organizuje svoju šestu „Nedelju američke kulture i društva“, od 8. do 13. aprila na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tema ovogodišnje radionice je „Turning Points“. Na ovoj radionici, profesori i saradnici Odeljenja za istoriju, Odeljenja za istoriju umetnosti, Odeljenja za sociologiju i Odeljenja za etnologiju i antropologiju će vas provesti kroz američke prelomne momente, i na taj način dati svoje viđenje američke istorije, kulture i društva.

Na ovo proputovanje kroz vreme, krenućemo sa Kolumbom, ali i brodovima Mejflauer, Luzitanija i Apolo 11. Kretaćemo se i kroz mnoge bolne trenutke američke istorije, koji pomažu da shvatimo i gde je Amerika danas – Stazom suza, kroz Građanski rat, svetske ratove, 11. septembar, ali i prelomne momente za američko društvo, kroz koje ćemo preispitivati američki odnos prema umetnosti, religiji, rasi i sportu. Razgovaraćemo o vešticama iz Salema, Njujorku i modernoj umetnosti, američkim muzejima, bejzbolu, ali i o tome kako je izgledao jedan, takođe preloman, Badnji dan na Kapitol Hilu. Tokom Nedelje američke kulture i društva predviđeni su i pab kviz, filmske projekcije, poseta Ambasadi SAD, uz dodatna iznenađenja!

Ova radionica namenjena je studentima završne godine osnovnih studija i studentima master i doktorskih studija svih odeljenja Filozofskog fakulteta, zainteresovanim da saznaju više o američkoj kulturi i društvu. Od studenata koji se prijave, očekuje se prisustvo tokom cele radionice. Broj polaznika je ograničen na 30.

Prijavu za radionicu,  uz biografiju i motivaciono pismo, potrebno je poslati do  20. marta na rvucetic@gmail.com  i centarzaamerickestudije@gmail.com

Studenti koji su učestvovali na nekoj od ranijih  Nedelja američke kulture i društva, ne moraju da šalju motivaciono pismo.