Nedelja američke kulture i društva

Nedelja američke kulture i društva 2019.

Nedelja američke kulture i društva 2019.

Od 11. do 16. marta 2019. godine Centar za američke studije organizovao je prvu Nedelju američke kulture i društva na kojoj su predavanja održali profesori Odeljenja za istoriju, etnologiju i antropologiju, sociologiju i istoriju umetnosti, koji se nа rаzličite nаčine bаve proučаvаnjem аmeričke istorije, kulture i društvа, uz gostujućeg predаvаčа iz Аmbаsаde SАD, i obraćanje pomoćnice Sekretara za obrazovanje i kulturna pitanja SAD, Mari Rojs.

Studenti su na prvoj radionici Nedelja američke kulture i društva imali prilike da čuju različita predavanja koja su obuhvatala razgovore o nacionalnom identitetu u Americi, raznolikosti religija, „prirodi i društvu“ američkog Zapada, transformaciji američkog društva, kroz čitav 20, ali i 21. vek (sve do predsedničkog mandata Donalda Trampa), fenomenu amerikanizacije u 20. veku, borbi Afroamerikanaca za građanska prava, istoriji džeza, feminizmu u SAD, američkoj umetnosti šezdesetih godina, američkoj potrošačkoj kulturi, viđanjima drugog u američkoj književnosti, o urbanim legendama i finansijskim turbulencijama u Americi.

Tokom ove radionice, studenti su posetili i Američki kutak, gde je održano i filmsko veče, a saradnik Centra, Vukašin Zorić organizovao je pab kviz kojim je završena radna nedelja. U subotu je prof. dr Radina Vučetić vodila polaznike radionice u potragu za američkim nasleđem kroz Beograd, pa su tako obišli osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“, Institut Servantes, Dom omladine, Atelje 212, Dom Jevrema Grujića, Univerzitetsku biblioteku „Svetozar Marković“ i Arhiv Srbije.