Nedelja američke kulture i društva

Nedelja američke kulture i društva 2023.

Nedelja američke kulture i društva 2023.

American Journey bila je tema jubilarne, pete Nedelje američke kulture i društva Centra za američke studije održane od 27. marta do 1. aprila 2023. godine. Polaznici ovogodišnje radionice upoznali su se sa Amerikom „putujući“ kroz njena brojna znamenita mesta, koja su profesori i saradnici sa Filozofskog fakulteta predstavili iz različitih uglova. Od Los Anđelesa predstavljenog kroz njegovu istoriju i umetnost, ali i „hip-hop hodočašća kroz ovaj grad“, preko Holivuda, San Franciska i leta ljubavi, američkog pejzaža, site-specific i land-arta, Amerike kroz Hoperove slike, film Sever-severovazapad, ali i Nacionalnu geografiju, zatim kroz živote Amiša, ukletu kuću Amitivil, sve do „levo od Albukerkija“ i ništavila, studenti su mogli da se upoznaju sa geografijom SAD, ali i simboličkim značenjima i mestima ovih gradova i prostora u američkoj kulturi i društvu. Gostujući predavač na petoj radionici, dr Emil Kerenji, javio se direktno iz Vašingtona i studentima priredio virtuelnu turu kroz Muzej holokausta u ovom gradu.

Tokom američkog putovanja u Beogradu, polaznici Nedelje američke kulture i društva 2023. posetili su Jugoslovensku kinoteku, na projekciji filma Sever-severozapad, zatim i Američku ambasadu, gde su imali prilike da čuju o različitim putevima koje su službenici ambasade prešli tokom svojih života i karijera. Konačno, poslednji dan Nedelje, studenti su posetili Muzej savremene umetnosti u Beogradu, gde ih je kustoskinja Žaklina Ratković upoznala sa američkim nasleđem u muzejskoj kolekciji. Za kraj, saradnice Centra za američke studije, Katarina Beširević, Emilija Cvetković i Sanja Lukić organizovale su radionicu sa studentima predstavljajući im na ovaj način projekat „Američka istorija u učionici: amerikanizacija Srbije u hladnom ratu“ i materijal iz štampe koji prikazuje amerikanizaciju Srbije i Jugoslavije u hladnom ratu kroz filmove, muziku, privrednu i naučnu saradnju i druge aspekte.

Naravno, ni tokom ove radionice nije izostao pab kviz Vukašina Zorića, koji je ove godine praćen i veoma uspešnim karaokama.