Nedelja američke kulture i društva

Nedelja američke kulture i društva 2021.

Nedelja američke kulture i društva 2021.

Nedelja američke kulture i društva 2021. godine protekla u duhu korona virusa, ali uz mere zaštite, postojali su uslovi za održavanje jednog ovakvog događaja uživo. Tokom radionice 2021. studenti su imali prilike da slušaju o istoriji, umetnosti, muzici, filovima, ženskom pokretu i mnogim drugim temama kroz biografije ličnosti koje su značajno uticale, pa i transformisale ova polja u Sjedinjenim Državama. Profesori različitih odeljenja Filozofskog fakulteta održali su predavanja o američkim predsednicima poput Tedija Ruzvelta, Frenklina Delana Ruzvelta i Džona F. Kenedija, zatim o Ernestu Hemingveju, Pegi Gugenhajm, Voltu Dizniju, Malkolmu Eksu, Bilu Grejemu, Bobu Dilanu, Endiju Vorholu, Ameliji Erhart i Beti Fridan.

Usled mera zaštite koje su i dalje bile aktivne zbog pandemije, studenti nisu posetili Ambasadu SAD, ali je Ambasada došla u goste na Filozofski fakultet, te su Tim Standart, savetnik za medije i kulturu Ambasade SAD, i Vukica Stanković  održali predavanje studentima o američkoj mekoj moći i predstavili im programe razmene i prilike za profesionalna usavršavanja koje nudi Američka ambasada u Beogradu.

Pandemija nije sprečila održavanje pab kviza u prostorijama Kluba Filozofskog fakulteta, koji je vodio saradnik Centra za američke studije, Vukašin Zorić.

Poslednji dan Nedelje 2021. studenti su posetili Muzej Jugoslavije, gde ih je kroz stalnu postavku muzeja, ali i zatvoreni depo sa fotografijama Josipa Broza Tita vodio kustos Radovan Cukić. U Muzeju Jugoslavije saradnica Centra za američke studije, Katarina Beširević održala je radionicu sa studentima, na kojoj su imali prilike bolje da se upoznaju sa fotografijama i izvorima koji su korišćeni u projeku ​​„Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv“.