Nedelja američke kulture i društva

Nedelja američke kulture i društva 2022.

Nedelja američke kulture i društva 2022.

Nedelja američke kulture i društva 2022. bila je posvećena herojima, superherojima i antiherojima iz američke istorije, ali i savremenog perioda. Profesori i saradnici Filozofskog fakulteta ove godine prikazali su američku kulturu i društvo kroz delovanja svojih odabranih „(super/anti)heroja“, pa su tako studenti slušali o Tomasu Džefersonu, Southern belle and Mammy, Sitting Bull, Crazy Horse i generalu Kasteru, American Jesus, Aleksandriji Okasio Kortez, Šer Hajt, Nilu Jangu, Kapetanu Amerika, umetnosti i superherojima, Dizni princezama i The Rock-u, američkim astronautima, Doctor Chaos and Mister Butters-u, herojima borbe za rasnu jednakost i onima iz ekološke borbe, pre svega Erin Brokovič i Robertu Redfordu.

Dani predavanja završeni su s Holly Zardus, atašeicom za kulturu Ambasade SAD, o američkoj javnoj diplomatiji, a odmah nakon toga usledio je i tradiocionalni pab kviz uz kviz majstora Vukašina Zorića.

Poslednji dan Nedelje 2022. studenti su posetili Jugoslovenku kinoteku, gde ih je kustoskinja dr Milja Stijović vodila kroz izložbu, a kroz svoje predavanje U potrazi za američkim nasleđem govorila je o značaju ove ustanove za jugoslovensko/srpsko-američke odnose. Za sam kraj, u Kinoteci su i saradnice Centra za američke studije, Katarina Beširević, Emilija Cvetković i Andrijana Vlahovljak održale radionicu sa studentima gde su im predstavljeni izvori sa projekta „Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)“. Studenti su imali zadatak da kroz štampu iz međuratnog perioda predstave različite vidove amerikanizacije Srbije u to doba, od svakodnevnog života, detinjstva i sporta, do muzike, zabave, filmova i emancipacije žena.