Publikacije

Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)

Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)

Projekat „Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)“ Centar za američke studije započeo je u oktobru 2021. godine u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i organizacijom UDI-Euroclio, a pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Beogradu. U toku inicijalne faze projekta, istraživačice i doktorantkinje Centra za američke studije Katarina Beširević, Emilija Cvetković i Andrijana Vlahovljak zajedno sa istraživačem iz Narodne biblioteke Srbije, Ljubomirom Brankovićem, istraživali su srpsku štampu iz međuratnog perioda u potrazi za sadržajem koji ilustruje srpsko-američke odnose, kao i američke uticaje na različite aspekte srpskog i jugoslovenskog društva i kulture u međuratnom periodu. Istraživači su gledali štampu na vebsajtu Digitalne Narodne biblioteke Srbije i uživo, a novine i časopisi koje su koristili kao izvore bili su: Ilustrovani list, Ilustrovano vreme, Nedelja, Nedeljne ilustracije, Panorama, Politika, Politikin zabavnik Pravda, Sad i nekad Vreme i Žena i svet.

Velika količina prikupljene građe ušla je u arhivu Centra za američke studije, dok je deo iskorišćen za kreiranje publikacije, odnosno, dodatnog nastavnog materijala, „Američka istorija u učionici: američki uticaji na popularnu kulturu i svakodnevicu u Srbiji (1918-1941)“, čiji su urednici i autori prof. dr Radina Vučetić, upravnica Centra za američke studije, i Aleksandar Todosijević, predsednik UDI-Euroclio, uz pomoć saradnica Centra za američke studije.

Priručnik se sastoji iz šest glavnih delova kojim se prikazuje amerikanizacija srpskog društva i kulture i srpsko-američki odnosi: filmovi (holivudizacija), muzika i zabava (prvenstveno džez), svakodnevni život, emancipacija žena, amerikanizacija detinjstva i sporta. Priručnik je predstavljen u septembru 2022, prvo na vebinaru kojem je prisustvovalo preko 100 nastavnika istorije, engleskog jezika, građanskog vaspitanja, sprskog jezika i drugih predmeta, a zatim i na radionici za nastavnike, nemenjenoj nešto manjem broju nastavnika istorije i engleskog jezika, održanoj na Filozofskom fakultetu u Beogradu.